Ποιος εμπνέει τους εμπνευστέςΠοιος εμπνέει τους εμπνευστές


Ποιος εμπνέει τους εμπνευστές έχουμε δει την έμπνευση της κλασσικής Ελλάδας στη μόδα μας. Η περιοχή Regency της Αγγλίας και το νεοκλασικό ήχος της αυτοκρατορίας του Ναπολέοντα επαναλάμβαναν την έμπνευση τόσο σε ρούχα όσο και σε κοσμήματα. Αυτή η Έμπνευση επανεμφανίζεται κάθε λίγες δεκαετίες από τη μόδα του Vionnet και της Eta στη δεκαετία του 1930 και του 1940 μέχρι τις παρουσιάσεις του McQueen, Katrantzou και Gaultier σήμερα.

Ωστόσο η αρχαία Ελλάδα έχει τις δικές της πηγές έμπνευσης, και είναι τόσες παλιές και μυθικές όπως βλέπουμε εμείς με τουςΑρχαίους Έλληνες παλιούς άλλο τόσο είναι και εμπνευστές των αρχαίων Ελλήνων οι θρύλοι και η μυθολογία τους!!!!!

Γνωρίστε τους Μινωίτες και τους μυκηναίους

Οι Μινωίτες
Οι Μινωίτες πηδούσαν ταύρους έφεραν φίδια και φορούσαν φορέματα που θα μας κάνουν να κοκκινίζουμε. Έκαναν Επίσης μερικές από τις πρώτες εργασίες κακοποιήσεις στα κοσμήματα περιτυλίγματα χτενίσματα τους με μαργαριτάρια οι χάντρες από μαργαριτάρι δημιουργούσαν πολύπλοκα σκουλαρίκια κρεμαστά σκαλί στους πολύτιμους λίθους και χρυσά δαχτυλίδια, φορούσα βραχιόλια, περιφέρεια, περιβραχιόνια από lapis lazuli οι μπλε πυλό.

Οι Μινωίτες ζούσαν σε πολλά νησιά της Μεσογείου κατά τη διάρκεια της εποχής του Χαλκού πριν από 3.000 χρόνια. Οι πιο γνωστές τοποθεσίες είναι η Κνωσός στην Κρήτη και το ακρωτήρι στη Σαντορίνη. Σε αυτές τις περιοχές οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει όχι μόνο κοσμήματα αλλά και τοιχογραφίες ανδρών και γυναικών που φορούν κοσμήματα. Ενώ οι μπλε χάντρες φαίνονται σχεδόν καθολικές για τις μορφές τοιχογραφίες ανδρών και γυναικών άλλα θέματα ήταν Επίσης δημοφιλής τον πολιτισμό προσθέτοντας τα ισχυρότερους θέματα σε αρχαία και σύγχρονα σχέδια.

Ταύροι

Είναι μία από τις πιο διάσημες εικόνες από τον Μινωικό κόσμο: η ταφική λιθόστρωτη τοιχογραφία στην Κνωσό. Πολλές φρέσκες τοιχογραφίες, γλυπτά και αγάλματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι πετούν πάνω από τις πλάτες των ταύρων - μια παράδοση που διατηρείται ζωντανή στη νοτιοδυτική Γαλλία και σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας.

Τα κεφάλια ταύρων ή αγελάδων (πλήρης με κέρατα) επανεμφανίζονται συχνά στη μινωική τέχνη. Οι αρχαίοι ελληνικοί θρύλοι της Ευρώπης (απαχθέντες από τον Δία υπό μορφή ταύρου) και ο Μινώταυρος δείχνουν πως αυτά τα ισχυρά ζώα παρέμειναν μια ισχυρή εικόνα κοσμημάτων και διακόσμησης.


Μέλισσες

Η μέλισσα είναι ένα από τα πιο διάσημα κομμάτια του μινωικού κοσμήματος όπως η κρεμαστή Μέλισσα στα Μάλλια. Δύο μέλισσες Πρόσωπο με Πρόσωπο δουλεύουν μαζί και τρία χρυσά στοιχεία κρέμονται έχοντας πολύτιμες πέτρες . Ένα μινωικό σύμβολο μιας οργανωμένης κοινωνίας!!!!
Οι μέλισσες και το μέλι τους αποτελούν σημαντική πηγή πλούτου και μια από τις πρώτες μορφές ζάχαρης που είναι διαθέσιμες. Η μέθοδος αλλαγής της γύρης σε μέλι ήταν ένα μυστήριο, έτσι και οι μέλισσες έγιναν το επίκεντρο της λατρείας. Το όνομα μέλισσα χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως θρησκευτικός τίτλος στην αρχαία Ελλάδα και πιστεύεται ότι είναι ένα απομεινάρι αυτής της λατρείας.

Ο γρύπας

Ο γρύπας η γρυφωνας ήταν ένα σώμα με λιοντάρι και εμπρόσθια όψη ενός αρπακτικού πτηνού. Οι τοιχογραφίες στο θρόνο της Κνωσού είναι γεμάτες όπως επίσης και η έδρα του θρόνου στο Ακρωτήρι . Αυτό το μυθολογικό πλάσμα εμφανίζεται επίσης στους πολιτισμούς της Κεντρικής Ασίας, όπως οι Σαρμάτες και οι Σκύθες, όπου θεωρούνταν ο προστάτης του πλούτου, δείκτης της θείας παρουσίας και θεματοφύλακας των θεών.

Διπλός πέλεκυςΟ διπλός πέλεκυς είναι ένα δημοφιλές σύμβολο στην Κρήτη. Εμφανίζεται σε τοιχογραφίες αγάλματα και γενικά σε όλες τις εκφράσεις των Μινωιτών. Η λέξη λαβύρινθος όσο και ο θρυλος του Μινώταυρου πιθανότητα να προέρχεται από αυτό το σύμβολο. Χρησιμοποιήθηκε σύγχρονα στη δεκαετία του 1970 ως φεμινιστικό σύμβολο που αντιπροσωπεύει τη δύναμη και την αυτάρκεια των γυναικών. Άλλωστε η Μινωική κοινωνία είναι μία μητριαρχική κοινωνία. Χρησιμοποιείται επίσης στις μέρες μας ως σύμβολο νέο παγανιστών

Χταπόδι

Το χαρακτηριστικό μινωικό χταπόδι Εμφανίζεται στην αγγειοπλαστική στην αρχαία Μεσόγειο. Εμφανίζεται με τολμηρό μαύρο χρώμα σε λευκά αγγεία!!! Τα πλοκάμια αυτού του θαλάσσιου πλάσματος μετά ευρύτατα μάτια έχουν επανεμφανιστεί σε βικτωριανά σχέδια και στυλ. Αν και δημοφιλής στα σύγχρονα κοσμήματα και αξεσουάρ το χταπόδι ήταν συνηθισμένο στον αρχαίο κόσμο μετά τους Μινωίτες

Φίδια

Το αγαλματίδιο της θεάς Αθηνάς που βρέθηκε στην Κρήτη είναι διάσημο για ένα λόγο για την αντιπροσωπευτικότητα της Μινωικής τέχνης!!! Τα φίδια θεωρήθηκαν από πολύ καιρό συμβολικά ζώα σε όλη την αρχαία Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου το φίδι της θεάς Αθηνάς των μαλλιών της μέδουσας και ακόμα και στις μέρες μας χρησιμοποιούμε το μονόπετρα σχέδια φίδι ως σύμβολο της Ιατρικής. Τα φίδια παριστάνουν το κάτω κόσμο αλλά και την επούλωση-ανανέωση επειδή ρίχνουν το δέρμα τους και βγάζουν καινούριο.

Γραμμική Α
Η γραμμική Α είναι το σύστημα γραφής των Μινωιτών. Επί του παρόντος, δεν περιγράφεται, περιλαμβάνει περίπου 7.300 μοναδικά σημάδια. Πολλαπλές θεωρίες υπάρχουν ως προς το πώς έχει δημιουργηθεί αλλά και πώς μεταφράζεται, αν και κανένας δεν έχει αποδειχθεί επιτυχής.

Η προσθήκη αυτών των διακριτικών σημείων με το χέρι σε μεταλλικά στοιχεία φέρνει αυτή την κουλτούρα της Εποχής του Χαλκού πίσω στη ζωή.


Οι Μυκηναίοι
Ο μινωικός πολιτισμός έπεσε κάπου μεταξύ 1642-1540 π.Χ., τα εδάφη τους στη συνέχεια κατακτήθηκαν από τους Μυκηναίους. Αυτές οι πρώτες από τους αληθινούς Έλληνες, οι Μυκηναίοι είναι ο πολιτισμός που γιορτάζεται και θυμάται στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Πρόσφατα ευρήματα - όπως ο Τάφος του Πολεμιστή Γρύππα - δείχνουν ότι ήταν πολύ επηρεασμενοι απο τους Μινωιτες, θάβοντας τις ισχυρές τους ελίτ με μινωική τέχνη και μονόπετρο γάμου κοσμήματα. Χρησιμοποίησαν επίσης την παλαιότερη μορφή της ελληνικής γλώσσας, τεκμηριώνοντάς την στο σύστημα γραφής που ονομάζεται Γραμμική Β, μεταφρασμένο το 1952 από τον Μάικλ Βέντρις(Ο Μάικλ Βέντρις ήταν Άγγλος γλωσσολόγος και αρχιτέκτονας και ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β γραφή).

Οι Μυκηναίοι κολιέ με το όνομά σου αγαπούν τα γεωμετρικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένων των σπειρών. Εκτός από τα σύμβολα των Μινωιτών - ειδικά τον ταύρο και το φίδι - οι κολιέ ονόματα Μυκηναίοι πρόσθεσαν θέματα που σχετίζονται με την πολύ πιο στρατιωτική τους κουλτούρα: άλογα, άλογα και λιοντάρια.

Άλογο

Οι ελίτ τους έτρεχαν σε μάχη, έτσι το άλογο έγινε ένα ισχυρό σύμβολο για τους Μυκηναίους. Ένα σύμβολο για τα χαρακτηριστικά ενός πολεμιστή, αντιπροσώπευαν επίσης τον ήλιο και την βασιλεία.

Αρματα

Η ελίτ της μυκηναϊκής κοινωνίας πήγαινε στη μάχη με άρματα που θα τραβούσαν άλογα. Αυτά τα οχήματα χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τον πόλεμο, και στη συνέχεια προστέθηκαν στους μύθους του Απόλλωνα του θεού του ήλιου και της αδελφής του Αρτέμιδος η θεά του φεγγαριού, δειχνωντας το τρόπο που διέσχισαν τους ουρανούς.

Η Πύλη των Λεόντων

Η Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες είναι διάσημη για έναν λόγο. Είναι το μοναδικό κομμάτι μνημειακής γλυπτικής που απομένει από τη Μυκηναϊκή Ελλάδα και δείχνει δύο λιοντάρια που στέκονται σε κάθε πλευρά μινωικής εισόδου. Το σύμβολο της δύναμης και της βασιλικής εξουσίας εμφανίστηκε στον ελληνικό μύθο (το λιοντάρι της Νεμέας που σκοτώθηκε από τον Ηρακλή) και τις ιστορίες (μύθοι του Αισώπου), καταλήγοντας τελικά στον σύγχρονο δυτικό ζωδιακό Λέοντα.

Σπείρες

Πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποιούν σπείρες, συχνά ως σύμβολο συνέχειας και αλλαγής, και συχνά απλά επειδή είναι εύκολο να σχηματιστούν από σύρμα πολύτιμων μετάλλων. Οι Μυκηναίοι δεν ήταν διαφορετικοί και απολάμβαναν μια σειρά σπειροειδών μορφών, ιδιαίτερα τη διπλή σπείρα.

Γραμμική Β
Αυτή η αρχαία μορφή της ελληνικής, η οποία χρησιμοποιεί πολλά από τα ίδια σύμβολα με τη Γραμμική Α

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *